Vadym Voityk (mr_brut) wrote,
Vadym Voityk
mr_brut

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Шрі-Ланка — четвертий у світі виробник чаю. Так, навколо цього напою на острові не напустили містичного туману, як у Китаї. Але 15% цейлонського ВВП припадає саме на чайне виробництво. Як мінімум мільйон мешканців острова (тобто кожен двадцятий) вирощує, збирає, сушить та пакує тонізуюче листя.

Тож, поза всякими сумнівами, чай для Шрі-Ланки — продукт стратегічного значення.

Цейлонський чай

Батьківщиною місцевого чаю є Індія, другий за обсягами світовий виробник. Хоч у сусідів його не надто шанують. Індійці воліють пити його з молоком і спеціями — масала. Що перетворює благородний напій на блювотну з вигляду рідину.

Приготування масала-чая

Ну а батьком цейлонського чаю вважається британський підданий Джеймс Тейлор. Вісімнадцятирічним юнаком, в середині XIX століття за контрактом він прибуває на Цейлон, працювати в одному з колоніальних помість, неподалік від міста Канді.

Англійці намагались вирощувати на острові каву. Для доставки вантажів в порт було збудовано одну з перших залізниць (про що я вже розказував). Однак плантаціям настав гаплик — їх знищила епідемія «кавової іржі».

Цейлонський чай

Поки плантатори стругали з пеньків кавових дерев чайні столики, юний Тейлор взявся за вирощування самого чаю. За досвідом він не полінувався з’їздити до Індії. Перші чайні кущі Джеймс отримав у подарунок від директора королівського ботанічного саду.

Цейлонський чай

Тейлор засадив чаєм 19 акрів, ще стільки за його порадою посадив сусід, кавовий банкрут. Було це в 1867-му році. А вже за п’ять років у селі Лоолекондера відкрилася справжня чайна фабрика. Першу партію упакованого чаю Тейлор продав у Канді (вельми цікаве місто, про яке я ще розкажу).

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

В 1873-му десять кілограмів цейлонського чаю прибули до Лондона. Це вже була перемога. Сотні розорених англійських плантаторів отримали нову надію. Чайний кущ став новою колоніальною ідеєю для Цейлону.

На кінець XIX століття кущами засадили вже чотириста тисяч акрів, тобто 1600 кв. км (згадайте про перші 19 акрів Тейлора). У 1925-му виробництво чаю склало вже 100 000 тонн, не жарти. Спеціальними законами уряд захищав якість продукту, забороняючи низькі сорти.

Цейлонський чай

На перше світове місце Шрі-Ланка вийшла в 1965-му, майже до сторіччя галузі. А за кілька років новий соціалістичний уряд країни націоналізує всю чайну промисловість. Державну монополію розмочили в 1992-му, коли передали чимало плантацій знову у приватні руки. Але британці цейлонський чай втратили безповоротно.

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Нині кущами засіяно близько 4% території країни. Це гірські райони, чай найкраще росте на висоті в дві тисячі метрів. З шести основних сортів найкращим вважається нувараелійський (про цей курорт я також розказував).

Шрі-Ланка — одна з небагатьох країн, де уникли механізації збору чаю. (З дитинства я пригадую комбайни, якими збирали листя з кущів у Грузії). На Цейлоні кущами засаджені схили, причому круті. Жінки — а працюють на плантаціях лише вони — збирають за зміну 15-20 кг листя.

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Загальновідомо, що для крутих сортів зривають лише кілька верхніх зелененьких листочків і бруньку. А от те, що чайні кущі можуть вимахувати висотою на кілька метрів я не знав. Невисокими вони залишаються лише завдяки людській обробці.

Зібране листя доставляють на фабрику — насправді надзвичайно примітивну за обладнанням та технологіями. Та й чого власне вигадувати? Все, що потрібно — це висушити та упакувати.

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Цейлонський чай

Чай висушують десь наполовину, потім пресують і скручують. Далі відбувається природній процес ферментації, себто окислення. Зупиняють його повторним сушінням.

Мінімально окислений чай — зелений. Повністю ферментований чай — чорний, цейлонський переважно таким і є. Чесно кажучи, я і не підозрював, що обидва види — це той самий чай, просто по-різному висушений.

Цейлонський чай

Що ж до Тейлора, то ні магнатом, ні олігархом він не став. Батька цейлонського чаю витіснили з галузі багатші підприємці. Незабаром після звільнення з ферми, в 1892-му, у віці 57 років Тейлор помер від дизентерії.

Далі буде. Щодо Шрі-Ланки в мене можна почитати про тамтешні залізниці, її древню столицю Анурадхапуру, гірський курорт Нувара Елію та тамтешній базар і прибережне містечко Негомбо.

Цейлонський чай

Tags: мандри, фото, шрі-ланка
Subscribe
Buy for 10 tokens
Buy promo for minimal price.
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments